Archief‎ > ‎NIEUWS‎ > ‎

Misschien waren die Chromebooks achteraf bezien toch helemaal niet zo gek

Geplaatst 6 feb. 2013 10:20 door Jan Kraaijenbrink   [ 31 mrt. 2013 09:46 bijgewerkt ]

TechCrunch , Zondag 3 februari 2013

Chromebook samsung 5

Toen Google de Linux-gebaseerde Chrome OS lanceerde in het begin van 2010 en later dat jaar een pilot met Chromebook startte, was er veel scepsis ten aanzien van de bewering dat Google een 'nucleaire bom op Microsoft' heeft laten vallen . Enkele jaren later ziet het er naar uit dat Microsoft niet bang hoeft te zijn voor Chrome OS. Maar ondanks de langzame start lijkt het er op dat Chrome OS nu tóch een inhaalslag aan het maken is en de markt wel degelijk doet verschuiven. 

Google is gewoonlijk niet echt scheutig met informatie over de verkoopcijfers van Chromebook en richtte zich stilletjes op met name het  bedrijfsleven en implementatie in het onderwijs. Dat is ook op dit moment nog heel duidelijk het doelgebied van het Chrome OS ecosysteem. Als Acer beweert dat de verkoop van hun 199$ C7 Chromebook al 5 tot 10% van hun verkoop aan VS vormt; dan geeft dat ook aan dat Chromebooks steeds meer door particuliere thuisgebruikers worden gekocht.

Acer speelt het spel van 'veel-voor-weinig' goed mee, Samsung trouwens ook. Zij bieden een 249$ Chromebook en een meer opgetuigde versie voor $449. Zowel Acer als Samsung zijn partners van Google vanaf het eerste uur ten aanzien van het Chromebook-programma. Maar nu dienen zich meer spelers aan. Lenovo doet mee met een $429 Thinkpad X131e Chromebook die je later in deze maand in de winkels zult aantreffen. Het geeft aan dat ook Lenovo gelooft in de omslag die Chromebooks teweeg lijkt te brengen.

Features of ChromebooksIn het lage-prijzen-segment zijn Chromebooks zeer aantrekkelijke alternatieven voor laptops , vooral wanneer je bedenkt dat ze helemaal niet goedkoop aanvoelen in vergelijking met de 'gewone' laptops met Windows waarvan de instap-modellen gewoonlijk beginnen bij $400. Sinds Google vorig jaar overstapte naar het meer traditionele 'window management systeem' voelt het gebruik van Chrome OS voor gebruikers veel comfortabeler aan dan het aanvankelijke 'Chrome-only' systeem. 

Niettemin, met meer dan 2000 scholen ( binnen VS ) die nu werken met Chromebooks , lijkt het onderwijs nog steeds hét domein te zijn voor Chromebooks. In het afgelopen jaar hebben we van diverse scholen gehoord dat zij Chromebooks verkiezen boven het gebruik van iPads (studenten zullen wellicht het tegenovergestelde zeggen...). Niet alleen zijn ze duidelijk goedkoper en kunnen worden geleverd met service-contracten en beheers-software, maar ook de 'full-sized-keyboards' en het grotere scherm maken het aantrekkelijker voor leerkrachten en systeembeheerders. Het gegeven dat de configuraties altijd up-to-date zijn en behoorlijk veilig zijn tegen virussen zijn een sterk verkoopargument in vergelijking met traditionele laptops. Google heeft er belang bij  dat kinderen en studenten opgroeien een Google ecosysteem met Gmail en Google Drive. Zodra ze doorstromen naar universiteit of werk zal de behoefte aan een Google werkomgeving groot zijn. 

bagofappsToen Google het platform van Chrome OS lanceerde was het waarschijnlijk zijn tijd iets te ver vooruit. Google beweerde toen dat zij 'de internet-ervaring  met een personal computer op zijn kop zouden zetten', maar Wi-Fi en 3G/4G verbindingen waren nog niet zo snel dat een vloeiend gebruik van internet mogelijk maakte. Google begon daarom meer offline-functies toe te voegen en meer mogelijkheden met documenten, alsook grotere harde schijven ( Solid State Drive ).  Webapplicaties waren in 2010 ook nog niet zo krachtig maar nu, mede dankzij de kracht van HTML5, is er niet veel meer te wensen waarom je een traditionele PC zou verkiezen boven een Chromebook. 

Google is dus bezig met een gestage opmars van Chrome OS. Voor de korte termijn zal het marktaandeel van Windows en OS X geen grote terugval laten zien, maar het is absoluut een interessant platform voor de toekomst. Al met al is het idee van Google om hun browser te koppelen met Linux en een toegesneden laptop helemaal zo gek nog niet. 

FREDERIC LARDINOIS    [ dit is een vertaling van zijn artikel in TechCrunch magazine ] 


Comments