Archief‎ > ‎NIEUWS‎ > ‎

Het netwerk van Cloudschool

Geplaatst 2 dec. 2012 02:31 door Jan Kraaijenbrink   [ 2 dec. 2012 06:25 bijgewerkt ]
Cloudschool is een 'concept voor samenwerking, gericht op het ontwikkelen van een duurzame leeromgeving van de 21e eeuw'.
Omdat Cloudschool geen bestuur is, geen kantoor en geen geld heeft lijkt dat een onmogelijke opgave. En toch kan het! 
De wijze waarop Cloudschool haar idealen realiseert is typisch iets dat past bij de 21e eeuw. Niet ondanks maar juist dankzij de recessie, de wereldwijde crisis die ook voelbaar is in het onderwijs worden scholen en besturen 'gedwongen' creatieve oplossingen te bedenken. Als er geen geld meer is om te innoveren...hoe moet het dan wel? 
Van de nood een deugd maken ...of duur gezegd: ' disruptive innovation' is de weg. De oplossing is een netwerk op te bouwen en dwars door alle besturen en organisaties heen, vanuit een gezamenlijke behoefte een doel te stellen waar iedereen mee verder kan. 

Cloudschool heeft in betrekkelijk korte tijd een 10-tal besturen en een veelvoud daarvan aan scholen kunnen interesseren voor het doel een duurzame leeromgeving te ontwikkelen.
Een digitale leeromgeving heeft 2 kanten: 
  1. De onderwijsinhoudelijke kant ( o.a. digitaal lesmateriaal , kerndoelen en leerlijnen )
  2. De technische kant van ICT ( bijv. hoe wordt kennis dat in 'de cloud' is opgeslagen ontsloten en vindbaar gemaakt?)
Cloudschool heeft een structuur ontwikkeld waarbij onderwijs en techniek bij elkaar komen en (vrijwel) gratis aan scholen kan worden aangeboden
Voor het onderwijs maken we handig gebruik van het (gratis) platform van Google Apps for Education. Om het te implementeren in het onderwijs komt er nog wel wat bij kijken en maken daarom gebruik van de expertise van G-company. Daarmee kan heel snel een intranet worden gebouwd waarbinnen leerkrachten met elkaar kunnen communiceren: een online samenwerkomgeving. Voeg daar het nieuw ontwikkelde lms Cloudwise ( in feite het raamwerk voor een ELO ) aan toe en we hebben alle tools in handen om het onderwijs te digitaliseren. Belangrijk om te vermelden: het is 'mákkelijker' om hierbij het platform van Google te gebruiken maar het kán ook met Microsoft. 

Het netwerk van 'cloudschools' wordt op organische wijze steeds verder uitgebreid. Voor dit netwerk is ook een digitaal platform beschikbaar:  http://cloudschool.nu . Deze is openbaar en geeft toegang ( portaal ) tot de onderliggende netwerken c.q. 'leergemeenschappen'. In de meeste gevallen zijn de leergemeenschappen zelf 'besloten' en alleen toegankelijk met een inlognaam en wachtwoord. Wie verder wil kijken dan alleen het openbare deel , kan zich aanmelden voor een account van Cloudschool.nu...wat in feite een volledig operationele google-apps-account is ( indien gewenst zelfs met Google + ).  Aanmelden kan hier

Comments