Archief‎ > ‎NIEUWS‎ > ‎

ECO-groepen

Geplaatst 26 dec. 2012 08:53 door Jan Kraaijenbrink   [ 26 dec. 2012 08:53 bijgewerkt ]
Educatieve Content Ontwikkeling.

Eco staat voor educatieve contentontwikkeling.
Cloudschool propageert het vormen van ECO-groepen: zelf digitaal lesmateriaal maken en inbouwen in de ELO van Cloudwise. Cloudschool ontwikkelt dit model voor scholen die met elkaar willen samenwerken rondom het thema: het zelf ontwikkelen van educatieve content voor hun eigen cloudschool.' 

Hiermee maakt dit model wel een verschil met lerende netwerkgroepen zoals deze tot dusver zijn ontstaan onder de vleugels van Kennisnet. Aan Samen Deskundiger en Ambassadeurstrajecten werd als eis gesteld dat alle opbrengst (gratis) moesten worden gedeeld met iedereen die het wilde gebruiken. Dit was inherent aan het gebruiken van subsidie van overheidsgelden, maar door bezuinigingen is er geen sprake meer van subsidie. Scholen die 'waarde creëren' door content te bieden, kunnen dat nu wel zelf gebruiken om die waarde 'terug te verdienen'. Dit is een 'special interest' , ook wel 'bijzonder belang', die voor scholen moet kunnen werken. 

Cloudschool werkt er aan dat opbrengsten van ECO-groepen worden beheerd in de eigen 'cloud' waar de ECO-groep mee verbonden is. 
Het gratis met iedereen delen van die content wordt vervangen door een marktplaats waar scholen de gekwalificeerde ( metadatering en validatie ) content kunnen kopen van de eigenaar. Een ECO-groep met een hoge opbrengst kan daarmee ook investeringen terugverdienen. Investeringen zijn niet uit te sluiten: soms is het nodig om expertise in te huren.  De experts kunnen zich overigens ook aanmelden voor de marktplaats. Zo ontstaat een 'crowd' van contentbouwers rondom de 'cloud' van scholen die content gebruiken. Maar dat is voor later; eerst richt Cloudschool zich op het vormen van ECO-groepen. Er zijn al diverse scholengroepen die zich hebben aangemeld en naar verwachting zullen zij komend schooljaar van start gaan. Heeft u vragen over het starten van een ECO-groep in uw scholengroep? Stelt u zich dan in verbinding met het team van Cloudschool. 

Comments