Archief‎ > ‎NIEUWS‎ > ‎

Chromebox of Chromebook?

Geplaatst 3 feb. 2013 10:53 door Jan Kraaijenbrink   [ 3 feb. 2013 10:56 bijgewerkt ]
Chromebooks ( de laptop die werkt in de cloud ) lijken vooral in Amerika nu voorgoed door te breken. Zo goed zelfs dat er nog steeds problemen zijn met levering in Europa. Maar als het gaat om toepassing in het onderwijs is het misschien niet zo'n gek idee om ook eens naar het 'broertje' van Chromebook te kijken: de Chromebox.  Lees hier meer over Chromebox
In feite is het een 'thin cliënt' ( een uitgeklede pc , zonder harde schijf,  die direct toegang gaf tot een lokale server, alle software draait vanaf de server) maar in dit geval is de 'server' vervangen door de 'cloud'. 
Deze 'cloud' biedt indrukwekkend veel:   10.000-en apps in de appstore waarvan de meeste gratis en bovendien wordt je chromedevice automatisch altijd up-to-date gehouden. 
Chromebox biedt scholen groet voordelen. We noemen er enkele:
  • Duurzaam. Het heeft weinig mechanische onderdelen die snel kapot kunnen gaan. Ook de software blijft voortdurend bij de tijd. Er is alleen maar rekenkracht nodig voor het opbouwen van het beeld ; het 'zware werk' voor de applicaties gebeurt immers allemaal op het internet in de grote datacenters over de hele wereld. Het zou zo maar kunnen dat een Chromebox ook na 10 jaar nog steeds optimaal functioneert voor het gebruik in school. 
  • Goedkoop. De meeste scholen zullen werken met een investeringsplan waarbij een computer in X aantal jaren worden afgeschreven. Waar PC's doorgaans per jaar 150,- per jaar aan afschrijflasten wordt geboekt, zou 50,- per jaar kunnen volstaan voor een chromebook. Bij een gelijkblijvend budget zou een school dus 3x méér computers in huis kunnen halen* 
  • Makkelijk. Systeembeheerders zullen nauwelijks nog last hebben van pc's die uitvallen vanwege mankementen aan software of hardware.  Het centraal 'beheren' van chromebooks en chromebox kan met behulp van speciaal daartoe ontwikkelde software ( via netwerkbeheer ) . Lees hier meer over beheer.  

Misschien is het grootste voordeel voor scholen wel dat zij hun krappe budgetten minder hoeven te besteden aan ICT-infrastructuur en meer ruimte hebben voor het onderwijs zélf. 
De eerste scholen(groepen) hebben zich al aangediend om het werken in de cloud te vergemakkelijken door chromedevices aan te schaffen. 
Scholen die dit overwegen raden wij aan contact te leggen met Huig Ouwehand van G-company:  huig@cloudwise.nl.  Voor een onafhankelijk advies kun je natuurlijk ook terecht bij Cloudschool: info@cloudschool.nu 
 
Comments